Shamanism för vår tid

Förr i tiden var en shaman en vägledare för människor, en länk mellan den andliga världen och vardagslivet. Olika kulturer har sin egen shamanism där shamanen förändrade sitt medvetandetillstånd genom till exempel trumljud för att göra meditationer där man färdades mellan världarna. Det gjorde man för att söka vägledning för sig själv och andra.

Jag har tänkt mycket på hur vår tids shamanism borde se ut, för att formas efter vår tid.

Shamanism beror inte på de yttre ritualerna, trumresor och sådant som många tror. Det är förmågan att vara en länk till det andliga och hjälpa andra att utforska sin egen mänskliga kraft.

Shamanismen är olika sätt att förändra sitt medvetande för att uppleva mer, och få kontakt med och kanske samarbeta med en andlig värld. Det behöver inte synas på någon vem som är shaman.

Vi behöver en ny tids shamanism som passar många och som kommer från de behov människan har just nu, som stress eller krav att vara på ett visst sätt.

Jag tänker att nya tidens shamanism skulle kunna hjälpa människor att utforska sitt medvetandet gränser, utforska sig själv och uppleva något utanför sig själv.

Jag har kommit i kontakt med en sådan modern shaman, Marina Abramovic, och hon har ett institut där hon gör workshops. Hon skulle nog inte kalla sig shaman men hon är som en symbol för den moderna shamanismen. Hon blev känd när hon satt i tystnad och såg folk i ögonen åtta timmar om dagen under tre månader på museet Moma i New York.

En workshop hos henne människor börjar med att de gör olika övningar för att komma i kontakt med sina egna tankar och känslor, till exempel sitter med hörselkåpor i tystnad och sorterar riskorn, sedan går de in i ett rum med kristaller och känner energin, eller ser varandra i ögonen under tystnad. De får reflektera över vad som väcks inom dem. När de gjort detta under några timmar är de sedan redo för att uppleva något, konst eller musik, som är avslutningen på besöket på institutet.

Här är ett exempel på hennes workshop. Nu är det bara för er som läser bloggen att utforma något liknande här i Sverige. Jag tror det är vår tids shamanism.

Det skulle gå att göra som en shamans retreat i naturen. Eller vad tror ni?

Jag har en trumma själv, men jag följer den filosofin att man inte ska behöva några yttre redskap utan man kan använda sig själv som redskap och det man har till hands.

Annonser

Om Anna-Lenas Vikström - sierska och medium

Jag arbetar som medium och sierska och här får du läsa om mitt ovanliga liv. Hur lever man andligt med övernaturliga förmågor i vår tid? Jag bloggar om livsåskådning, de gamla traditioner som fanns i Lappland och om mediumskapet. Jag är en av profilerna i Tidningen Nära och har en sida där jag hjälper människor hitta försvunna saker. Jag har varit med i TV 4 och i svt med ett helt program om mig i ”Från Sverige till himlen” medverkat i TV, radio och tidningar. I radio Värmland har jag medverkat under flera år och letat försvunna saker och förutsett framtiden. Det finns också en bok om mig som heter ”Hon som ser”. Min hemsida är http://www.anna-lena.se
Det här inlägget postades i shamanism, Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Shamanism för vår tid

 1. oreheim skriver:

  ÅÅÅ hon verkar så spännande! Hela hennes närvaro, bara hennes sätt att VARA förändrar dem hon kommer i kontakt med…. Spännande!

  Gilla

  • Ja och det finns också en intressant bok om henne. Och i den berättar hon att hon gått i lära hos shamaner i Brasilien. Det finns också Ted talks om henne, så hon är verkligen inspirerande, och hon gjorde extrem performance tidigare men det är nog det som behövdes för att komma till den hon är nu.

   Gilla

 2. Wiktoria Granath skriver:

  Jag kan inte och vill inte tvinga mig att skriva mer, det är bara det att: det känns rätt. Det är det jag söker

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s