Gosedjursstan och Murkleklorke

När Zakarias var i 6 – 7 års åldern skapade han en fantasiskapelse som hette Gosedjursstan. I Gosedjursstan härskade Pipis (ett gosedjur från Ikea) som bodde högst upp i en skyskrapa ovanför molnen i en våning med väggar av glas som hette Murkleklorke.

Berättelserna började ofta med ”Men i Gosedjursstan, där…” när vi var ute och gick någonstans. Om han såg ett flygplan berättade han hur flygplanen i gosedjursstan såg ut, hur Pipis egen privata bio såg ut och hur man kunde åka någon slags rutchkana direkt in till bion från hans lägenhet. Gosedjursstan hade en kupol över sig som reglerade temperaturen i Gosedjursstan så att det aldrig var för kallt eller för varmt. Men det var en stor stad, de hade olika språk i norra och södra delen, och dessutom olika seder och bruk, så det som var vanligt i norra delen var oartigt i den södra osv.

Ibland när vi var ute och gick tog han upp två pinnar från marken, det var mikrofoner och då hade vi radiosändningar med senaste nytt från Gosedjursstan. Det var ”Pipisnytt”. Efter ett tag levde man sig mer och mer in i personerna och handlingen och jag började fråga honom ibland vad som har hänt i Gosedjursstan. Men en dag när jag frågade honom, sa Zakarias

– Dom har rivit Murkleklorke.

Och nu är Zakarias 10 år och gosedjuren ligger nerpackade i en låda. Nu gör jag som Alexander Milne och berättar om Gosedjursstan, precis som han gjorde när han skrev om sin sons fantasivärld, som blev berättelsen om Nalle Puh.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s