Aktiv dödshjälp ur ett annat perspektiv

Jag har arbetat som medium i nästan hela mitt liv, och innan dess som diakon och en kort tid som psykoterapeut. I alla de jobben har jag mött människor i sorg och kris. Varje vecka när jag jobbar som medium möter jag gråtande människor och speciellt när jag möter föräldrar till barn som dött är intrycken och saknaden så stark att jag själv nästan inte orkar med.

Jag tänder ett ljus och låter intrycken skölja över mig, närvaron av en annan person i rummet och jag är rädd att inte lyckas tolka intrycken och nyanserna rätt.

Mitt i den intensiva sorgen kan jag också känna närvaron av en person som upplever sig mer levande än någonsin, som försöker berätta att han eller hon sett allt, vet vilka som satt bredvid när hen var sjuk, eller vilka som kom på begravningen.

Och det är i det perspektivet jag tänker på hur värdefullt det skulle ha varit om det funnits dödshjälp i Sverige där familj och vänner kunde vara samlade innan döden. Ofta berättar den döda människan att han inte hann säga tack eller farväl till alla omkring sig. De har velat visa sin tacksamhet till all omtanke de mött. Och även om personen varit medvetslös kan de berätta vilka som varit närvarande i rummet. De kan berätta vilka presenter de fått av anhöriga i dödsögonblicket.

De berättar hur levande och unga de nu känner sig, de berättar ibland att de sett sina egna döda anhöriga i rummet. En del berättar att de går fram till fönstret. En del berättar att de svävar under taket och ser sig själv utifrån och omsluts av en stark kärlek eller ljus. Jag har ibland stött på människor som blivit förvånade att de har dött, de har inte velat dö, och de saknar och sörjer oss precis som vi. Men även de upplever känslan av liv och glädje och lätthet i kroppen. Känslorna upplevs på ett annat sätt eftersom de inte känns i kroppen.

Jag tycker att varje människa själv måste kunna bestämma över sin död, än att de under stort lidande ska hållas vid liv.

2 kommentarer

  1. Hejsan!
    Det skulle jag vilja ha precis som man har en doula vid förlossningen. Det kanske skulle kunna gå att ordna om den döende personen skulle vilja ha det!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s