Narcissistiska personer man möter inom det andliga området

Nu fungerar min hemsida igen och jag har lagt upp min kurskalender för hela våren och nya ämnen. Och snart får jag en ny utformning på sidan som jag får hjälp av från en webdesigner.

I morse när jag åt frukost lyssnade jag på en podd jag följer, ”sektpodden” av Rigmor Robe’rt som är psykoterapeut och Åsa Gembäck som tidigare var pastor i Knutbysekten. Alla avsnitt år bra att lyssna på men speciellt detta avsnitt som handlade om mitt område, nyandlighet.

Jag känner igen mig i beskrivningen att att man söker något gammalt och ursprungligt. Jag tror att alla som varit intresserade av sådana här saker ett tag kommit i kontakt med narcissister som ledare. Jag har till och med lärt mig att känna igen vad man ska vara väldigt ifrågasättande till inom detta område och är det så att läraren inte kan ta det så är det varningstecken på att man dras in i något man inte kommer att må bra av.

De skriver ofta att de har en speciell kunskap och för att utvecklas ska man inte intellektuellt försöka förstå eller iifrågasätta det man lär sig. Jag har stött på det här både inom Reiki ifrån början där det var hemliga ceremonier (innan jag skrev om det och ändrade på det) och inom det indiska deeksha, också det en slags energiöverföring.

Stora varningstecken

De säger att man ska uppnå kärlek och frid. Men eftersom det bygger på att individen ska uppnå ett visst sinnestillstånd så är det helt omöjligt att leva efter för livet innehåller ju alla känslor som alla är lika viktiga. Och kärleken gäller bara så länge eleven håller med

Jag har kommit i kontakt med lärare inom andlighet som blir väldigt arga om man ifrågasätter något och de glömmer inte något utan talar illa om en i flera år. Detta med att upphöja sig själv som kunnig och utvald samtidigt som man talar om hur dumma andra är och hur utsatt man är från andra är ett tydligt tecken på narcissism.

De pratar ofta om demoner och att deras väg kommer ger så fantastiska resultat. Sedan när man går kurserna märker man att de de lär ut inte var så speciellt men då vågar man inte säga något öppet för att då kan man råka ut för förtal och att läraren talar och skriver illa om en för andra.

Framförallt tycker jag att det är det som kännetecknar en narcissistisk lärare inom det andliga området, jag har själv råkat ut för det flera gånger eftersom jag tycker att man speciellt inom det här området ska ifrågasätta. Speciellt om något är hemligt och väldigt dyrt. Om det outtalat är att man inte ska ställa kritiska frågor och att man måste vara på ett visst sätt för att vara andlig och passa in.

En kvinna berättade att när Öhnvägen initierats fanns inte kärleken från de andra i gruppen utan då skulle hon klara sig själv och försöka leva upp till ett omöjligt ideal.

Andlighet tror jag är självacceptans. Att vi försöker göra så gott vi kan. På vår väg kan vi har människorsom inspirerar oss men de är inte så speciella som de själva tror.

Annons

5 kommentarer

 1. Jätteviktigt ämne Du tar upp. Det är så viktigt att det andliga resonerar med personens ”inre karta” känner Jag. Vad ska det annars tjäna till om det inte känns att det är kärleksfullt inifrån?

  Gilla

 2. Ja, vad ska det annars tjäna till? Det verkar så enkelt att jag nästan kan undra vad det är jag inte fattar (men bara nästan): hur kärleksfullt eller fridsamt kan det gärna vara att avvisa frågor som kan vara uppriktiga eller att tala illa om andra?

  Ungefär lika kärleksfullt som den Gud som dömer vissa till evig salighet och andra till evigt helvete, och det dessutom efter en enda chans som är väldigt olika för olika personer. (Inte riktat mot kristendomen i sig det här, det finns ju kristna som har vuxit ifrån den gudsbilden.)

  Men vi har ju trott på sådant i många hundra år, det är liksom inte bara man själv som har åkt dit, så uppenbarligen är det viktigt att påpeka.

  Gilla

 3. Det Du tar upp nu är jätteviktigt, men minst lika viktig är avundsjukan bland vissa andligt utövande. Undrar ibland hur människor kan glömma bort att Universum är obegränsat och att det finns och räcker till alla? ❤️ Jag tror på delad kunskap och insikter. Det hjälper alla längs vägen.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s