Sierskan Saida

Saida Andersson

När jag växte upp visste alla vem Saida var och i Lappland hade man stor respekt för siare. Jag var bara tonåring när jag började vara sierska och leta försvunna hundar och sådant.

Det kunde ringa helt okända människor hem till oss och frågade ”är det du som kan se” och så berättade de om något som hade försvunnit, ofta nycklar och djur. När jag flyttade från Norrland till Värmland blev jag känd direkt och tidningarna skrev ”Värmlands Saida”. Jag kunde få brev på posten och detenda som stod på kuvertet var ”Sierskan” och Värmland.

Nu finns det en dokumentär om sierskan Saida Andersson på SVT. Jag tycker den är mycket sevärd för den visar en tid för inte så länge sedan där människor trodde på siare. Det var inte Tv som gjorde att människor trodde på siare, utan hon blev populär för att så många trodde på siare redan innan.

I programmet säger de att hon hittade väldigt få saker, men det är väldigt svårt att göra sådana undersökningar för människor kan ibland hitta sakerna på exakt rätt ställe men kanske månader efter att de frågat om det som är försvunnet. Även hennes barn och barnbarn segermatchen hon hade mycket högre träffsäkerhet och förmågan går i arv, jag har pratat med ett av hennes barnbarnsbarn som också har siarförmågan, attestera för sin inre syn över avstånd. Jag försöker att ha saida som min egen förebild i livet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s