Andligheten i våra liv

På väg till Vilhelmina

När vi börjar lyssna till vår inre röst kommer vi att kunna rädda jorden. Nu när jag börjat skriva uppföljaren till boken ”Hon som ser” som handlar om mitt liv som sierska, så märker jag hur mycket andligheten fanns i vardagen bland de äldre i byn.

Om platserna i naturen har ett namn och en historia som där jag växte upp, om det finns beskyddande och vägledande krafter i naturen omkring oss tror jag att man är mer rädd om naturen.

Andligheten i vardagen kan vara att sätta sig ner och känna naturens dofter och reflektera över att vi är en del av allt omkring oss.

Jag märker hur min bakgrund och uppväxt färgat mitt liv.  Och det som blivit tydligt när jag skriver är hur mina förfäders traditioner försvann, deras språk och kultur, till och med deras egna namn så kan jag förstå vad människor från andra länder kan känna sig utsatta i att inte ha rötter.

En del människor jag träffar har flyttat många gånger under sin uppväxt och de har inte alls samma behov att föra vidare en plats historia som jag har. För mig känns det som att om jag inte gör det har alla de människor som försökte berätta platsernas historia för mig gjort det till ingen nytta.

Jag skulle ju kunna berätta om förmödrarnas historia istället, men min mammas släkt förde aldrig dem vidare och jag kände inte till hennes bys heliga platser, kanske därför att det inte ens var en by hon växte upp i utan ett enda hus en mil från hennes by.

Långt tillbaka i tiden trodde man på naturkrafterna som man skulle hålla sig sams med.

i nästa blogginlägg ska jag skriva om olika andar och gudinnor från förkristen tid som man kan kalla på under året, saker som ni säkert inte fick lära er i skolan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s