Ett litet utdrag ur min kommande bok

Jag sitter i trädgården och jag har några lediga dagar efter en fantastisk midsommarfest som Eva Wiklund bjöd mig tlll, hon som skrev boken ”Hon som ser” om mig. Jag har solat och badat och verkligen vilat och tiden är precis rätt för att skriva ner några av de fantastiska och roliga händelser som jag varit med om som jag ska skriva om i uppföljaren som jag håller på med.

Jag kom att tänka på ett nyårsfirande som i sin tur ledde till att jag smugglade tarotkort och hur jag riskerade en annan månniskas frihet för att hjälpa en kollega. Men jg tror jag börjar med nyårsfesten så får vi se om det här stycket blir så bra så att det kvalar in att få vara med i boken.

Nyårsafton år 1398

När jag kommer till festen är lägenheten redan fylld av högljudda festklädda människor som pratar i olika grupper. Buffebordet är overfullt av mat, rismed saffran, kyckling, soppor och olika röror, blandat med blommor och levande ljus. Samira hälsar mig välkommen och presenterar mig för de andra.

”Det här är Anna-Lena, hon är inte som en svensk! Hon tycker det är roligt att träffa människor och fester och hon är sierska!” Som om jag inte skulle vara svensk! Jag är mer svensk än dom flesta jag känner! Jag fick se ett litet bord som var dukat som ett altare i vardagsrummet. På bordet fanns en hyacint, färskt vetegräs, olika skålar med dekorerade ägg, mynt, nötter, en skål med vinäger och en rund glasskål med en guldfisk. Samira berättade att varje sak på bordet symboliserade en önskan och en bön inför året som kommer, hälsa och välstånd.

Guldfisken simmade nära vattenytan och kippade efter luft. Djurplågeri! Jag pekade på skålen. ”Den guldfisken kommer att dö!” sa jag. Jag märkte att det blev ovanligt tyst omkring mig. Jag såg mig omkring och såg att allas ögon var riktade mot mig. ”Anna-Lena, så får du inte säga! Det betyder olycka för hela året!”

Vi satte oss vid bordet och en äldre kvinna vid mitt bord berättade att de hade fått låna guldfisken från djuraffären just för ceremonin oh de lämnar tillbaka den efter ceremonin. Vetegräset lägger de i vattnet i en sjö eller hav och knyter en knyt av gräset för varje önskan de har inför året. ”Det finns en sierska i hemlandet. Hon är ovanlig hon fick sin gåva efter hon var nära döden och låg i koma. Men hon har förlorat sina tarotkort. Och de går inte att få tag i någonstans. Du vet, censur. Det finns inget fritt internet. Det går inte att beställa.” Det är klart jag ska hjälpa henne! Sierskan måste ju få sina tarotkort! Men hur ska de komma igenom tullen? De går inte att skicka med post.

Ni som nu läser min blogg vet att sierskan jag hjälpte att var Nasrin som jag skrivit om och att hennes eget liv skulle kunna bli en bok. Men hon kommer aldrig att kunna skriva någon bok så hon får sin berättelse i min bok istället.

Annons

6 kommentarer

 1. Hej Anna-lena! Jag har läst och begrundat texten och tycker det är en bra grund som kan fyllas på och redigeras litet
  1. Årtalet kanske behöver korrigeras om det inte var på 1300-talet?
  2. Det behövs ett sammanhang för begripligheten: Berätta mer om vad det är för fest, vilket land, hos vem, vilka som var där och varför ? Varför var du inbjuden?
  3. Vad hände med guldfisken? det behövs kanske en förklaring för att inte läsaren ska bli illa till mods och tro att ceremonin blev djurplågeri – ingen vidare reklam för personerna som säkert ville väl.
  Trevlig sommar! /Taina

  Gilla

  • Tack för så bra tips, jag förstår att det måste vara väldigt förvirrande om man inte har sammanhanget så det måste jag få in! 😀

   Nyårsfesten är i Karlstad och att årtalet är enligt deras tideräkning.
   Det var en nyårsfest hemma hos Samira som jag blev bjuden till. Men kvinnan bredvid berättade ju att de fick lämna tillbaka guldfisken till affären efter ceremonin.
   Jag ska förtydliga när hela kapitlet är färdigt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s