Vad är egentligen andligt?

Jag pratade med en vän idag som kommenterade att när han läser andliga profilers bloggar och facebook så är det inte så mycket som skiljer från andra kvinnliga influencers. Det är restaurangbesök, nya kläder, nya frisyrer, smink och allt möjligt. Han kommenterade att det är som att de behöver bekräfta en livvsstil som säger” Går du min kurs så blir du precis så här vacker, rik och framgångsrik som jag” Som vilken reklam som helst som riktar sig till kvinnor.

Jag tyckte att han beskrev träffsäkert problemet med en andlighet som inte låter själen vara nog, utan yttre framgång ska vara nyckeln till andlig framgång.

Men då kommer vi längre och längre från oss själva och själen för det blir aldrig nog, man blir aldrig klar. Reklam är utformad så att man aldrig ska kunna uppnå de ideal som visas, då skulle inte längre någon vara i behov av att konsumera. Konsumtionen sliter ju på jordens resurser.

Tänk på detta! Amanda Oxell (finns på instagram) har räknat ut att en kvart framför spegeln då kvinnor sminkar sig motsvarar fem års heltidsarbete under livet, tid som en man har som fritid.

Hon har också räknat ut att kvinnor lägger över en och en halv miljon på skönhetsprodukter i sitt liv. Om man istället investerat de extra pengarna i aktier skulle man ha tjänat 8 miljoner inför pensionen, vilket många män kan göra sin inte köper smink, och bara där blir det en ojämlikhet. Ni ser vad våra kollektiva värderingar skapar ett samhälle som inte gynnar kvinnor, varken ekonomiskt eller hur vi använder vår tid.

Är det ens möjligt för oss att ändra normen för att det ska bli rättvist? Vad tycker ni? Eller är vi alla fast i systemet?

Jag menar inte att vi ska sluta sminka oss, göra oss fina eller lägga ut fina bilder på sociala medier, men om det blir en norm att alla borde göra det så finns ju ingen som ändrar normen. Om inte vi som vill värdera det inre, vi andliga personer försöker bromsa den här utvecklingen, vem ska då göra det? Det senaste årtiondet har varit mer press på unga tjejer än någonsin att skönhetsoperera sig.

Man ger en falsk bild av vad livet och andlig utveckling innebär om man förmedlar att andlighet ska vara framgång och rikedom. Det blir ju alltid på bekostnad av andra som inte har den möjligheten i världen.

Vi som individer kan inte göra något åt detta, det enda vi kan göra är att visa ett alternativ, ett annat sätt att leva och tänka.

Annons

En kommentar

  1. Ja så viktigt att ta upp det här problemet med att vi låter reklamen ha sån makt över oss. Vad är framgång? Det är frågan vi behöver ställa oss själva.
    För mig är det att finna harmoni i mina rynkor, märken och spår som livet gett mig. Både framgången och Skönheten ligger i denna acceptans av mig själv, för i accepterandet slappnar jag av och släpper fram själen, och det är själen som för alltid kommer att vara vacker❤️

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s